„Az Iris Research egy olyan humanitárius szervezet, amelyet 2010-ben három egészségügyi szakember kezdeményezése, három különböző szakképzettséggel rendelkező gyógyszerész: didaktika és kutatás, koordináció és jogszabályok, valamint a betegekkel való kommunikáció. Az Aradonlétrehozott társulás célja, hogy a növényi gyógyászat, az ősi-etnofarmakológiai terápiás receptek területén végezzen kutatásokat, valamint hogy többféle intézkedést hajtson végre az állampolgárok egészségügyi képzéséért, olyan életmód fenntartására amely tiszteletben tartja az elme, a test és a lélek egészséges alapelveit.”

Manapság az emberiség olyan technológiai korszak felé halad, amely megváltoztatja az életünket. A vátlozások csodálatos sebességgel zajlanak, így kihívást jelent az új életmódhoz való állandó alkalmazkodás, anélkül, hogy elveszítenénk a kapcsolatot a gyökereinkkel. Ugyanakkor a globalizáció eltörli a nemzeti határokat, és hozza össze az embereket, függetlenül attól, hogy milyen országból vagy kultúrából származik. Ahhoz, hogy funkcionális multikulturális társadalomá válhassunk, nagy szükség van valódi kapcsolatra, valódi együttműködésre a társadalmat alkotó közösségek között. A projekt célja, hogy megteremtse ezt a hiteles kapcsolatot az Arad, Temes (Románia) és Békés (Magyarország) megyéi közösségei között, a közös hagyományokról, de ugyan akkor a sajátos ismeretekről is. E cél elérése érdekében a projektben részt vevő három partnerszervezet – az Iris Research Association, a Temesvár Nyugati Egyeteme (Románia) és a Gyula-i „Nicolae Bālcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola (Magyarország) – számos tevékenységet szervez. Várható, hogy ezek a területek határokon átnyúló együttműködésének fenntartható fejlődéséhez fognak vezetni. Konkrétan, a projekt első összetevője a projektben részt vevő három partnerszervezet önkénteseinek aktiválása (az Iris Research szövetség munkatársai, a Nyugati Egyetem hallgatói és a „Nicolae Bālcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola tanulói), hogy a 15 vidéki közösségben készített interjúk segítségével összegyűjtsön hagyományos recepteket, természetes orvoslási recepteket és hagyományos ünnepi szokásokat. Az interjúk közül néhányat a Gyula-i uborkafesztiválon fognak készíteni, amelyen a projektcsoport augusztusban fog részt venni. Miután összegyűjtötték és központosították, ezt az információt a projekt technikai csoportja dolgozza fel. Az információk elemzéséhez, használjuk az etnológiai megközelítést (beleértve a projektben összegyűjtött hagyományok elhelyezését), és egy tudományos megközelítést a gyűjtött receptek és jogorvoslatok magyarázatára. Ezeket nyelvileg is adaptálják, hogy az információ könnyen érthető és hozzáférhető legyen. Ez a folyamat, egy kétnyelvű kulináris útmutatót eredményez és egy kétnyelvű naptárt is, amely minden hónapban receptet mutat be a projektben összegyűjtött receptekből. A projekt magában foglalja az önkéntesek részvételével három műhely szervezését is. Az első „Cook with your ancestors” műhelyben az önkéntesek csatlakoznak a családjukhoz, és az ősöktől örökölt hagyományos receptek alapján főznek együtt. A műhely célja, hogy a régió hagyományos receptjeit ismerté tegye az önkéntesek és családjaik számára.

A ROHU-285 projekt – „Egészséges hagyományok – tudomány a következő generáció számára” –  “Healthy traditions – science for next generation” egy Interreg V-A Románia-Magyarország program által finanszírozott projekt, amelynek teljes költségvetése 67671,09 euró, amelynek forrásai: 57522,41 euró – Európai Regionális Fejlesztési Alapok (ERFA); 8132,51 euró – társfinanszírozás Románia és Magyarország nemzeti költségvetéséből és 2018.17 euró a Kedvezményezettek saját társfinanszírozássa.