INTERREG ROHU 285 TSH “HEALTHY TRADITIONS- SCIENCE FOR NEXT GENERATION”

 În zilele noastre omenirea se îndreaptă către o era tehnologică ce va schimba viața noastră. Transformările au loc cu o viteză uimitoare, așa încât devine o provocare adaptarea constantă la noul stil de viață fără a ne pierde contactul cu rădăcinile noastre. În același timp, globalizarea șterge granițele naționale și aduce oamenii laolaltă indfiferent de țara sau cultura din care provin. Pentru a deveni o sociatate multiculturală funcțională, trebuie să existe o conexiune reală, o cooperare adevărată între comunitățile care alcătuiesc această societate.

Scopul acestui proiect constă în crearea acestei conexiuni autentice între comunități din județele Arad, Timiș (România) și Békés (Ungaria) prin conștientizarea tradițiilor comune, dar și a celor specifice. Pentru a duce la îndeplinire acest scop, cele trei organizații partenere în proiect – Asociația Iris Research, Universitatea de Vest Timișoara (România) și Liceul Românesc „Nicolae Balcescu” din Gyula (Ungaria) – vor organiza o serie de activități de impact. Este de așteptat ca acestea să ducă la o dezvoltare sustenabilă a cooperării transfrontaliere în rândul populației din aceste zone. Astfel, aproximativ 800 de persoane vor lua parte la activitățile pregătite în proiect pe parcursul a 15 luni, întregul proiect având un buget estimat de 67,671.09 euro.

Proiectul Interreg ROHU 285 – „Tradiții sănatoase – știinta generației ce va urma”  – “Healthy traditions-science for next generation” este un proiect finantat prin Programul Interreg V-A Romania -Ungaria si beneficiaza de un buget total in cunatumm de 67671.09 eur, avand ca surse: 57522.41 eur din  Fonduri Europene de Dezvoltare Regională (FEDR), 8132.51 -cofinanțare de la Bugetele Naționale ale României și Ungariei și 2018.17 Eur cofinanțarea proprie a beneficiarilor.

Concret, o primă componentă a proiectului constă în activarea voluntarilor celor trei organizații partenere în proiect (colaboratori ai Aosicției Iris Research, studenți ai Universității de Vest și elevi ai Liceului Românesc „Nicolae Balcescu”) pentru a culege, prin interviuri realizate în 15 comunități rurale, rețete culinare tradiționale, rețete de remedii naturale și obiceiuri tradiționale de sărbători. O parte dintre aceste interviuri vor fi realizate și la Festivalul Castravetelui din Gyula, la care echipa proiectului va participa în luna august.

După ce vor fi colectate și centralizate, aceste informații vor fi procesate de către echipa tehnică a proiectului. Pentru analiza informațiilor se vor folosi atât o abordare etnologică (incluzând plasarea în timp a tradițiilor adunate în proiect), cât și o abordare științifică pentru explicarea rețetelor și remediilor colectate. De asemenea, se va realiza o adaptare lingvistică a acestora, astfel încât informațiile să poată fi accesibile, ușor de înțeles. În urma acestui proces, vor rezulta un ghid culinar bilingv, dar și un calendar bilingv care va prezinta lunar câte o rețetă din cele colectate în proiect.

Proiectul include și organizarea a trei ateliere cu participarea voluntarilor. În cadrul primului atelier care va avea temă culinară – „Cook with your ancestors” – voluntarii vor participa împreună cu familiile lor și vor găti împreună după rețete tradiționale, moștenite de la înaintașii lor. Scopul atelierului este de a face face cunoscute rețetele tradiționale din regiune voluntarilor și familiilor acestora. Al doilea atelier – „Walk with your ancestors” – va avea tematică etnografică, concentrându-se asupra educării tinerei generații cu privire la moștenirea culturală. Ultimul atelier – „Understand with your ancestors” – se va concentra pe rezultatele muncii de teren a voluntarilor, reprezentând ocazia pentru voluntari de a înțelege legăturile dintre terapiile tradiționale regionale și știința farmaceutică contemporană.

La finalul proiectului va fi organizat un eveniment cultural care va conține momente artistice (muzică și dansuri tradiționale românești și ungurești), culinare (mâncare și băuturi tradiționale) și suveniruri.

ROHU 285 TSH